Husqvarna történelem

Husqvarna történelem

A kezdetek

Az 1689-ben alapított Husqvarna a világ egyik legrégebbi iparvállalata. A Husqvarna muskétákra szakosodott fegyverkovács műhelyként kezdte. Abban az időben valószínűleg a kor legjobb muskétáit gyártotta. Bár a termelés nagyrészt kézi volt, a Husqvarna Gevärsfaktori (Husqvarna Puskagyár) a svéd precíziós ipar bölcsőjévé vált. Ekkor vetették meg annak a mérnöki szakismeretnek az alapját, amely azóta is segít a világ legjobb termékeinek kifejlesztésében olyan területeken, mint a vadászfegyverek, a kerékpárok, a motorkerékpárok, a konyhai eszközök, a varrógépek és a szabadtéri berendezések.

A XIX. század

A Husqvarna 1867-ben alakult át részvénytársasággá és 1877-ben került átszervezésre. A fegyvergyártást kiegészítették vadász- és céllövő puskák készítésével. Így a vállalat nem függött kizárólag csak a katonai megrendelésektől. Ez bölcs döntésnek bizonyult, és hamar a “civil” piacon is rendkívül versenyképessé vált.
1970-ben a Husqvarna átadta a fegyvergyártást az FFV-nek (Försvarets Fabriksverk, a svédországi honvédelmi gyár). A Husqvarna azonban 1989-ig folytatta néhány puskatípus gyártását minimális darabszámban.

A Husqvarna kétkeréken

A legtöbb ember számára a Husqvarna motorkerékpárok története szervesen összekapcsolódik azokkal a motocross világbajnokságokkal, amelyeken a Husqvarna részt vett az 1960-as, 70-es és 80-as években.Európa- és világbajnoki győzelmek: 1959, 1960, 1962, 1963, 1966, 1967, 1969, 1970, 1974, 1976, 1979

A Husqvarna motorkerékpárok története azonban még régebbre nyúlik vissza. Sok más motorkerékpár-gyártóhoz hasonlóan a Husqvarna is kerékpárok gyártásával kezdte tevékenységét. A kerékpárok gyártása a XIX. század végén kezdődött. A Husqvarna 1903-ban készítette el első motorkerékpárját.

  • 1920-ban a Husqvarna megalapította saját motorgyárát. 
  • A 20-as évek végén és a 30-as évek elején a Husqvarna sikert aratott Svédországban valamint számos európai eseményen.
  • 1946-ban vezették be a legendás “Svartkvarnát”.
  • 1957 a Husqvarna motorok és motorkerékpárok történetének következő mérföldköve. Ekkor jelent meg az Ezüstnyíl, amely egy teljesen új, erőteljes és sportos 175 cm3-es, szintén 75 kg-nál könnyebb motorkerékpár volt. Körülbelül egy évvel később jelent meg az Aranynyíl, a 200 cm3-es változat.

Láncfűrészek

A Husqvarna 1959-ben kezdett láncfűrészeket gyártani. Így nem mondhatjuk el, hogy ők gyártották az elsőt. Azt viszont igen, hogy lényegét tekintve, a ma ismert formájában a Husqvarna teremtette meg a modern láncfűrészt. A láncfűrészeket akkor még csak fadöntésre és méretre vágásra használták, míg a gallyazást fejszével végezték.

Az első fadöntésre és gallyazásra alkalmas fűrész

A 70-es modell 60-as évek elején történt bevezetésével a Husqvarna forradalmasította az erdészetet. Olyan könnyű és kézhez álló volt, hogy még gallyazásra is lehetett használni.

A világ első beépített rezgéscsillapító rendszere

A láncfűrészek fejlődésében a következő nagy lépés 1969 volt, amikor a Husqvarna bemutatta a 180-as típust, a világ első beépített rezgéscsillapítóval ellátott láncfűrészét.

Husqvarna jubileum